Rana narcisistului (Narcissistic Injury)

 

 

Rana narcisistului este cauza problemelor în relația cu un narcisist. Să recapitulăm un pic: narcisistul are un ego imens (dar fals). Și-a creat încă din copilărie un sine hiper infatuat, ca să își protejeze fragilitatea și incapacitatea de a înțelege și a prelucra afectiv trauma prin care au trecut sau pur și simplu s-au născut cu aceasta caracteristică.

Atunci când îi este amenințată imaginea publică sau masca este pe cale să cadă narcisistul intră într-o spirală emoțională din care nu poate ieși decât prin manifestarea unei emoții puternice ( furie și mânie).

Narcisistul la cea mai mică amenințare se resimte groaznic și vrea să se razbune pe cei din jur (sau pe cea care i-a provocat rana). Daca ți-ai aranjat părul așa cum nu îi place, sau ai făcut o glumă care nu i-a fost pe plac…pregatește-te! Ego-ul narcisistului nu suportă orice remarcă, glumiță, vorbă aruncată care i se pare lui ca l-a lezat fie că e adevărat sau e închipuit.

Se va manifesta prin încercări disperate de a se răzbuna prin cuvinte, prin sporirea intensității campaniei de denigrare, prin bosumflări copilarești marcate de ignorare și tăcere prelungită (silent treatment), totul până la lovituri fizice și corecții aplicate victimei.

Situația a fost  creată pentru că narcisistul nu are capacitatea afectivă să recunoască că a greșit (acesta este motivul pentru care nu se vor face niciodată bine) și pentru că nu poate să proceseze ceea ce au perceput ca pe o lezare a amorului propriu.

Dacă vreți un sfat despre cum să nu provoci rana narcisistului….nu pot să vă dau…. nu există așa ceva. Un narcisist va lua orice cuvințel și orice faptă și o va întoarce împotriva victimei.

Sunt experți în aruncarea unor bombe precum:  nu mă iubești suficient! … o afirmație care e menită să o facă pe victima să recurgă la demonstrații care mai de care mai semețe să îi facă pe plac narcisistului.

Din experiența proprie dacă ați auzit această frază….deja este început sfârșitului. Deja au găsit o înlocuitoare pentru tine care îi oferă destul „combustibil emoțional”ca să se poate debarasa de tine cât mai repede și acum încearcă să demonstreze ție, prietenilor și familiei și lui că tot ceea ce a spus în campania de denigrare e adevărat.

Rana narcisistului îi dă suficientă putere să te urască și să devii inamicul public numărul 1.  Odată ce a resimțit această lezare narcisistului i-ai confirmat că nu este demn de iubire (iubirea idilică pe care nu va primi niciodată) și că tu nu ești demnă de încredere.

Fii atentă cu episoadele de furie infantilă și cu campania de defăimare! O să vină, sunt inevitabile! Fă o documentație despre tot ca să ai cu ce să îți demonstrezi varianta ta, pentru că stai liniștită… varianta narcisistului deja circulă demult, încă de la începutul relației ( că ești o netrebnică, ca ești o scursură, că îi mănânci banii, că îl lovești și îl abuzezi emoțional).

Fiți Liberi, fără narcisiști!

N.

 

Reclame