De ce m-a ales pe mine? Caracteristicile victimei

Am ales un citat din The Simpsons  pentru a ilustra că acest tango cu diavolul va avea de multe ori cel puțin vina împărțită între agresor și victimă- în ochii societății.

E nevoie de doi ca să o numim  *minciună* unul să o spună și unul să o asculte„… deși este spusă într-un mod sarcastic, trebuie să ne vedem și noi, victimele, o parte din vina noastră că am intrat, am acceptat/ tolerat și am rămas într-o relație toxică cât timp am stat.

Citând cartea „Manipulatorul pervers narcisist” de Genevieve Schmit am găsit o listă foarte interesantă tip test grilă:

Cum aflați în 10 puncte dacă sunteți victima unui pervers narcisist:

 1. Resimțiți o stare profundă de rău care alternează cu momente de euforie.
 2. Doriți să vă izolați tot mai mult pentru a vă concentra exclusiv asupra lui.
 3. Nu vă mai recunoașteți.
 4. Sunteți tot mai stresați, nelinistiți și agitați.
 5. Tot mai des, vă călcați în picioare valorile.
 6. Resimțiți nevoia vitală de a va afla în prezența lui și, în același timp, vă temeți de el.
 7. Vă pierdeți autonomia, nu mai puteți și nu mai vreți să decideți fără sprijinul lui.
 8. Toate conversațiile dumneavoastră se învârtesc în jurul lui.
 9. El este centrul, el este totul, el este dumnezeul dumneavoastră.
 10. Aveți NEVOIE de el.

 

Probabil ați recunoscut câteva stări pe care le-ați trăit sau le trăiți chiar acum dacă sunteți în continuare în relație cu un manipulator foarte pervers.

Dar și noi ca și ei suntem ușor de identificat mai ales pentru ei, prădătorii noștri. Câteva caracteristici ale victimei:

 • Respect de sine scăzut.
 • Imaturitate afectivă- visul lui Făt Frumos, al relației idilice.
 • Hiperempatie- dorința de a-l salva pe celalalt.
 • Înclinată spre dependență afectivă ( co-dependent)- se teme de abandon, singurătate și de respingere <– caracteristica pe care o împarte cu narcisistul dar narcopatul are acel super ego care îl protejează de această realitate afectivă.

O discuție foarte importantă este relația dintre o persoană empatică („empath”) cu un narcisist („narcissist”) foarte de actualitate în sfera New Age prin caracterul predestinat al acestei uniuni, deghizată de narcisist sub umbrela conceptului de suflete pereche (twin flames).

images (6)

Empaticii se simt urmăriți, prădați și „jefuiți energetic” de aceste „găuri negre” afective care sunt narcisiștii, psihopații, sociopații și persoanele toxice în general.

Mai mult, cei care își asumă într-o proporție foarte mare sentimentele celor din jur (pe care le percep fără prea mare efort) pot avea un comportament foarte asemănător cu al narcisistului (furie infantilă, discuții circulare, tendința vădită sau nu de a face șicane oamenilor din jur).

Diferența o face că un „empatic confuz” așa cum îl numesc eu NU VREA și NU SIMTE PLĂCERE când face rău, este deosebit de vinovat când nu face celor din jur pe plac dar simte nevoia să își manifeste furia și frustrarea la condițiile actuale de trăiri afective. Acest tip de comportament este o mină de aur pentru narcisist și se va folosi de aceste manifestări ca să demonstreze cât de instabilă emoțional e victima.

Apoi este discuția copiilor care sunt născuți în case de narcisiști și care sunt absolut CRESCUȚI și INSTRUIȚI să fie sclavii narcisiștilor.

Un părinte narcisist nu are niciun interes ca și copilul lui să îl depășească din orice punct de vedere excepție făcând cazul când există un potențial enorm pentru câștigarea unor bunuri materiale și alte avantaje de pe urma cărora ar putea profita și narcisistul ( vezi „copii vedetă” împinși de părinții lor narcopați să muncească până la epuizare).

Copilul are doua variante:

 1. își acceptă rolul de surogat afectiv al părintelui care suferă de un retard emoțional dar nevoia de validare și de apreciere îl va urmări toată viața –> șanse enorme să devină „combustibil emoțional” pentru un prădător. (CODEPENDENT/ EMPATIC)
 2. se răzvrătește și își suprimă partea afectivă total devenind la rândul său un narcisist din cauza faptului că nu a avut uneltele necesare să treacă peste abuzul emoțional și trauma din copilărie. (NARCISIST)

Ciclul bineînțeles că se reia cu fiecare generație. Codependenții sau empaticii au șanse să se „recupereze” pe când narcisiștii sunt pierduți, nu se vor face niciodată bine.

Faptul ca ai ajuns să fii o victimă nu este o rușine, de cele mai multe ori asa ai fost crescută și ți s-a părut normal să tolerezi o doză de abuz, ceea ce probabil nu ai știut e cât de mult poate escalada abuzul și ca acești torționari emoționali sunt nesătui să îi controleze și deregleze pe cei din jur.

Însă a ALEGE să rămâi o victimă este exact asta…. o ALEGERE. Te rog să te decizi să fii o persoană educată despre abuz, să știi să ai limite personale (boundaries) și să îi recunoști pe acești oameni și să te îndepărtezi de ei și să eviți să intri în sfera lor de influență cu orice preț.

Fiți liberi, fără narcisiști!

N.

 

 

 

 

Reclame

Un gând despre „De ce m-a ales pe mine? Caracteristicile victimei

 1. Natalia, lamureste-ma si pe mine cu doua lucruri 1. visul unei relatii idilice si 2. Simbolul sufletelor pereche sunt doua concepte de victima? Este o dovada de slabiciune si imaturitate emotionala sa visezi la o relatie idilica ? Iar cat priveste sufletele pereche. Sa sti ca doi oameni care au afinitati comune, care se regasesc unul in celalalt pot visa la termenul de suflete pereche, fara sa li se para o naivitate. Abuzul este abuz si sunt in totalitate de acord cu tine. Dar asa cum abuzul este o extrema, lipsa de empatie si inocenta este cealalta extrema. Personal, poate ca sunt eu un om diferit, nu as putea trai langa o femeie arici. O femeie ce si-a pierdut inocenta, copilaria si visele naive. Ce ar fi viata daca toti am fi ursuzi, decolorati? Nu este o critica,Natalia, poate am inteles eu gresit portiunea aceea din articol…:)))

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s