Caracteristicile Narcisistului

Cum putem să facem distincţia dintre o persoană normală cu caracteristici narcisiste care nu intră în spectrul malign şi o persoană cu tulburare de personalitate narcisistă (narcisist malign) a cărei grandoare, simţ de prea multă importanţă, aroganţă şi lipsa de compasiune aduc un detriment enorm celor apropriaţi lui?

Pentru a face această listă m-am ajutat de o carte excepţională pe care v-o recomand şi vouă: „Manipulator pervers narcisist” de Genevieve Schmit, am încercat să dezvolt fiecare idee după experienţa mea şi documentaţia pe care o am legat de acest subiect!

http://www.librariaeminescu.ro/ro/isbn/606-910-043-1/Genevieve-Schmit__Manipulatorul-pervers-narcisist-Cum-sa-ne-eliberam-de-sub-influenta-lui.html

  • Imaturitate emoţională : maturitatea unui copil de 3-6 ani cu un comportament de adolescent.
  • 100% egocentric: tot ce spune şi face are la bază un interes personal.

Acestea sunt criteriile fundamentale, comune tuturor prădătorilor narcisisti, din acestea derivă şi alte caracteristici le vom enumera astfel:

1. Viziune grandioasă asupra propriei persoane – megalomanie. Dacă este să reţineţi ceva despre narcisişti este acest lucru: în viziunea lor, ei sunt perfecţi, restul sunt sub ei! Narcisiştii ne văd ca pe nişte „extensii” ale personalităţii lor, nişte „electrocasnice” sau „unelte”, uneori utile alteori doar colecţionari de praf iar în momentul în care ceva din noi se „strică” suntem aruncaţi la gunoi de către manipulatori.

2. Sentimentul atotputerniciei- megalomanie- aroganţă. Narcisiştii sunt nişte aroganti! Nu pot empatiza cu ceilalţi şi suferinţa celor din jur nu îi marchează în niciun fel decat dacă le este cumva benefic lor (pot intra într-un rol pentru a obţine simpatia/ mila/ compasiunea celor din jur). Acasă la ei sau în intimitate îşi vor arăta adevarata faţă (fără mască) şi vor barfi pe cei mai „apropiaţi” prieteni, rude, foste prietene şi orice persoană care nu serveşte rolul de „fan”.

3. Nevoia vitală de a controla totul. Narcisiştii trăiesc pentru control! Totul este o formă de control asupra altora! Banii, sexul, autoritatea de la serviciu sau dreptul de viată şi de moarte asupra copiilor sau animalelor de companie. Acest sentiment îi face să se simtă utili şi atotputernici pentru că ei cred despre propria lor persoana că sunt exact opusul (şi aşa şi este!): lipsiţi de autocontrol, slabi de îngeri, speriaţi de viaţă, incapabili să supravieţuiască fără a manipula/ minti/ a se impune fizic. Vor încerca să îţi controleze finanţele, modul în care te îmbraci, cum te machiezi, cu cine vorbesti şi cu cine nu (izolarea victimei).

4. Singurul factor de decizie care stabileşte regulile pe care le urmează, modificate însă în funcţie de dispoziţia lui de moment. Strâns legat de punctul anterior, nu va accepta nicio sugestie de-a ta de a merge într-un anumit local să mâncaţi, o anumită clinică să îşi facă analizele, un anumit hotel pentru a vă petrece vacanţa împreună. Acest refuz de a recunoaşte şi valida eforturile victimei şi de a-şi impune punctul de vedere are dublu rol: de a şubrezi încrederea în sine a partenerei şi de a-şi hrăni sinele fals cu impresia ca a „câştigat” în fata celuilalt, fiind mai „şmecher” decât el!

5. Nevoia imperioasă de a minţi- mitomanie. 90% din ceea ce spun narcisiştii este o minciună! Dacă îţi trimite o poză cu locaţia actuală şansele sunt foarte mari să fie o poză făcută acum 3 săptămâni şi trimisă altcuiva. Ei mint pentru a obţine un avantaj în faţa partenerei şi se simt foarte puternici ca au reuşit să „păcălească” iubita ascunzând adevărul ( patetic!).

6. Voinţa de a-şi impune viziunea asupra lucrurilor- este deţinătorul unicului adevăr. Daca aţi încercat să vă impuneţi punctul de vedere într-o discuţie  cu un narcisist ştiţi că aveţi o durere de cap asigurată în derularea acestui proces! Folosesc discuţiile circulare („word salad”) sau evitarea subiectului şi deflectarea vinei („projection”) ca să descurajeze victima să mai aibe curaj să aducă în discuţie subiectul respectiv.

7. Comportamente imature – bosumflări si minciuni. Aceşti escroci sentimentali nu îşi neagă apartenenţa în grupul oamenilor care se comportă „copilăreşte”. Imaginaţi-vă un copil de 2 ani cu un comportament de adolescent dar cu drepturile şi forţa fizică a unui adult! Minciunile au un caracter patologic ( nu se pot opri) şi bosumflarea caracterizată prin perioade lungi de tăcere („silent treatment”) şi pornirea unei campanii acerbe de denigrare şi defăimare a victimei („smear campaign”). Scopul? Să rănească victima şi să o facă să se simtă neînsemnată.

8. Incapacitatea de a face faţă frustrărilor. Narcisiştii suferă de un retard emoţional, adică sunt incapabili să îşi gestioneze sentimentele în special pe cele negative, ei fiind sclavii emoţiilor lor pe toată durata vieţii! Mai sunt numiţi şi „emoţie pură” („emotion”=  „energy in motion”) sunt o masă energetică haotică care nu se pot controla şi au nevoie de alţii să le spună cine sunt!

9. Neasumarea răspunderii pentru consecinţele faptelor sale- celălalt nu există. Orice argument cu un narcisist se va termina cu voi cerându-vă scuze pentru faptele pe care le-a comis narcisistul! De ce? Prin folosirea tehnicilor de manipulare ( gaslighting, deflectarea vinei, minciuni, triunghiulare, etc) narcisistul vă aduce la o stare de epuizare fizică şi mentală care vă face să cedaţi, să vă cereţi scuze şi să speraţi că se va aplana conflictul, ceea ce este exact ce vrea narcisistul! Voi sunteţi de vină şi ei sunt perfecţi!

10. Impulsiv- instabil. Impulsivitatea îi face să bea/ se drogheze/ parieze, să se arunce în relaţii noi fără să se gandească la consecinte, să facă sex neprotejat, să se afle în mijlocul scandalurilor sau al triunghiurilor amoroase. De ce? Pentru atenţie, admiraţie, pentru a fii invidiati şi barfiţi! Orice formă de atenţie este foarte bună pentru narcisist (mai puţin aceea cand sunt expuşi pentru manipulatorii antisociali ce sunt!) Staţi departe de aceste bombe cu ceas!

11. Poate intra în stări caracterizate de impulsuri agresive greu controlabile şi uneori foarte violente. Furia infantilă sau furia narcisistului („narcissistic rage”) este una din „emblemele” narcisismului. Orice remarcă sau reproş cât de mic la adresa lui aduce o lovitură foarte foarte gravă ego-ului –>”rana narcisistului” („narcissistic injury”). Acest afront ultra-personal ameninţă Ego-ul fals al narcicistului în toată esenţa lui. Daca acest ego fals se prăbuseşte, narcisistul nu mai are de ce să trăiască! Imaginea este totul! El trebuie să fie perfect! Iar dacă tu incerci să îl convingi că e altfel vei fi distrusă!

12. Comportamente paranoice. Narcisistul e obsedat de karmă! Stie că ceea ce face este rău, nu este bine şi etic şi corect, dar nu se poate opri! Asa îşi trăieşte toată viaţa, susţinând acel ego fals pe care l-a creat încă din copilărie cu ajutorul manipulărilor, minciunilor, şantajului şi fortei brute! Stie că va veni vremea cand va plăti pentru toate injuriile, bătăile, abuzul emoţional, banii pe care îi fură prin escrocherii şi păcăleli, etc! Deci bineînţeles că au dezvoltat o personalitate foarte paranoică. Li se pare că toţi sunt împotriva sa şi că mai bine îi lovesc ei pe ceilalţi înainte să îi lovească alţii pe ei. Te vor acuza de cele mai ridicole lucruri! Ca eşti o vrăjitoare. ca le scoţi peri albi, că le „sugi” energia (ironic! pentru că ei fac asta), că vrei să le furi banii sau că le zgârii maşina cu cheia! Narcisiştii au foarte mulţi duşmani! Insă îi ţin departe unii de alţii ca să nu se poată alia impotriva lor!

13. Calculat- e mereu cu un pas inainte. Trebuie să înţelegem că ei fac acest lucru de foarte mult timp! Acest „lucru” fiind deţinerea controlului şi manipularea oamenilor din jur! Narcisistii trăiesc fiecare clipă gândindu-se la modalităţi să îşi pună planurile diabolice în aplicare, cum pot să păcălească, să îşi insele partenera sau să urzească postul colegului/ colegei de serviciu. Ei nu se pot bucura de lucrurile mărunte sau mari şi drept urmare încearcă să îi facă pe ceilalti absolut mizerabili, primii pe linia de „front” fiind chiar cei apropiaţi lor (rudele, copiii, partenerii).

 14. Caută să trăiască prin intermediu celuilalt, care nu există decât pentru a-i satisface dorintele. Repet, narcisiştii ne văd ca pe o extensie a lor, o extensie a personalităţii lor, nu suntem nişte entităţi separate, cu sentimente, emotii şi gânduri separate! NU! Suntem nişte „ustensile” care servesc unui scop: unii dintre noi suntem bancomate pentru ei ( abuz financiar), unii servim drept aplaudatorii şi fanii lor (abuz emotional), unele dintre noi suntem păpuşi gonflabile ( abuz sexual) sau chiar sacul lor de box (abuz fizic). O persoană care conştientizează că omul de alături suferă exact asa cum suferă şi el nu ar face niciodată rău! Narcisiştii nu ne văd ca pe entităţi separate, individuale şi unice!

 

Sper ca exemplele să fie suficient de clare si să puteti să recunoasteti un prădător manipulator narcisist!

Fiti liberi, fără narcisisti!

N.

 

 

Reclame

2 gânduri despre „Caracteristicile Narcisistului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s