Sunt eu narcisistă? Sunt eu cea care îi agresează pe cei din jur?

Prima întrebare pe care o formează mintea victimei este „Oare sunt eu narcisista?Oare eu am fost de vină? Eu am fost cea care a abuzat emoțional?”

Aceste întrebări sunt absolut normale! Escrocii sentimentali (narcisiștii) sunt experți în manipulare și vor face tot posibilul să convingă  victima că ea este cea care este violentă, agresivă, țipă, este „nebună”, și-a pierdut contactul cu realitatea.

Aceasta formă subtilă sau nu de manipulare se cheamă „gaslighting” și este denumită după filmul din 1944 „Gaslight”.

Și filmul dacă vreți să îl vedeți: http://filmehd.net/gaslight-lumina-de-gaz-1944-filme-online.html

„Gaslight” este un film psihologic care arată atacul perfid al unui individ periculos asupra sănătății mentale și psihice a proprie sale soții, scopul fiind să o convingă că își pierde mințile și a înnebunit. De ce? Ca să îi distragă atenția de la actele lui criminale pe care le săvârșește, pentru amuzamentul propriu și pentru a distruge reputația soției sale.

Îți sună cunoscut? Poate încă nu.

Gaslighting este tehnica de manipulare prin care narcisistul afirmă un lucru, de cele mai multe ori ceva cu impact emoțional ( „am avut un câine care a fost călcat de mașină”) iar atunci când vezi câinele într-o poza și îl întrebi …. cum este viu???…. narcisistul își va pune masca de actor priceput și va nega cu vehemență că ți-a spus așa ceva vreodată, te va aisgura că ești incapabilă să iți aduci aminte detalii sau evenimente importante și te va asigura că nu mai poate avea încredere în tine!

De ce ar face un om normal asta? Narcisiștii nu sunt oameni normali! Sunt escroci sentimentali care au un singur „talent”: manipularea victimelor naive și dornice să le asculte și să le creadă minciunile pe care le debitează.

Dacă o persoană are tendința să manipuleze spusele trecute, declarații făcute cu sau fără martori, vă acuza imediat ca vă aduceți aminte incorect și că „vă lipsește o doagă” abțineți-vă de la orice manifestare emoțională ( surprindere, tristețe, frustrare, furie)! Părăsiți conversația imediat spunând că ați uitat ceva important.

Desprindeți-vă de această persoană toxică și încercați să aveți următoarele conversații în scris ( text sau e-mail) sau înregistrate. Puși față în față cu adevărul reacția poate să fie explozivă deci fiți prudenți, dar vouă vă v-a reda încrederea în sine și încrederea în facultățile voastre mentale.

Urmăriți acest video (engleză) despre ce înseamnă gaslighting: 

NU  sunteți nebuni! Narcisistul are nevoie de o persoană instabilă, naivă și prost informată să îi fie VICTIMĂ!

Totuși, aveți caracteristici narcisiste? Nu e o problemă foarte gravă, toți avem o parte din trăsăturile arhicunoscute care au devenit sinonime cu narcisismul: preocuparea excesivă cu aspectul fizic, dorința să ne depășim colegii și rudele, dorința să fim cei mai buni, etc.

Dar aveți o lipsă totală de empatie și compasiune față de cei din jur? Puteți să „călcați pe cap” pe cei care vă stau câtuși de puțin în cale doar din dorința de răzbunare? Puteți să duceți campanii de denigrare și defăimare acerbe doar pentru ca persoana în cauză nu s-a lăsat controlată 100%? Și dacă s-a lăsat controlată, ați pedepsit-o pentru ca a fost prea „slabă de înger”?

Vă placeți în mod deosebit să faceți rău cu scopul de a controla pe alții ca să vă simțiți mai puternic/ă sau ca să aveți alte beneficii? (șantaj, mită, escrocherii, sabotajul unui coleg/ unei colege pentru ocuparea postului său)?

Dacă ați spus nu, atunci felicitări! Aveți o inimă și un suflet, lucru pe care narcisiștii nu îl pot spune!

Fiți liberi, fără narcisiști!

 

N.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s