Etapele relației cu un narcisist

Narcisiștii sunt foarte asemănători, în special cum abordează relațiile intime cu cei din jur! Ceea ce vă voi povesti eu legat de experiențele mele se va suprapune cu ceea ce ați trăit și veți crede că am avut același partener!

Deși promiscuitatea și dorința de a obține „combustibil” emoțional (energia, atenția și adularea celorlalți) îi împinge în brațele și paturile multor parteneri (femei ȘI bărbați!) nu, nu am avut același partener! Dar narcisiștii au aceiași gândire de bază și aceleași tehnici de manipulare pe care le reciclează cu toate victimele lor.

Etapele unei relații cu un narcisist sunt următoarele:

descărcare

Idealizarea (Love bombing) – perioada dulce (luna de miere) de la începutul relației când narcisistul își pune masca creată și customizată special pentru tine, victima naivă și inocentă. Se folosesc de o tehnică numită „mirroring” (oglindirea calităților victimei) în care îți studiază profilul de Facebook ( interese, prieteni comuni, poze din 2009), te urmăresc când te afli în raza lor vizuală, îți pun multe întrebări ( de la generale la foarte foarte intime), întreabă cunoscuții despre tine, strângând informații din diverse surse.

psychopathic mirroring

De ce? Ca să vadă ce anume îți place și ce anume te face vulnerabilă. Care sunt atributele pe care le cauți la un partener sau…. dacă sunt niște manipulatori foarte experimentați te vor avea ca și original doar pe tine, ei vor crea o copie xerox. Ego-ul lor fals le va crea o personalitate la fel de falsă dar adaptată nevoilor tale și mulată după tine.

Dacă ție îți place piureul de castane, o să găsești postată o rețetă cu piure de castane pe profilul lor, dacă ție îți plac bărbații preocupați de spiritualitate se va scuza că nu poate ajunge la întâlnire, trebuie să mediteze…ETC. Idealizarea este etapa în care ești pusă pe un piedestal foarte foarte sus de unde vei cădea lăsând în urmă un ecou suficient de puternic să le satisfacă ideea de control.

Un video interesant despre aceasta etapă (engleză):

Devalorizarea (Devalue stage).  Etapa în care abuzul emoțional este în plină forță. De pe piedestalul pe care te-au pus narcisiștii te vor clătina și te vor lovi cu pietre și apoi îți vor spune să nu îți dai singură cu pietre în cap! Brusc toate calitățile tale devin defecte, toate lucrurile pe care le făceai bine deodată nu mai sunt bune, parcă nici nu mai arăți la fel, parcă ai slăbit/ te-ai îngrășat.

În această etapă apare triunghiularea ( post separat despre triunghiulare) ca forma de manipulare. Exemple de triunghiulare : fosta era mai bună,  iubita celui mai bun prieten are fundul mai mare ca al tău, nu gătești la fel de bine ca mama, era mai bine acum 2 ani decât acum.

Brusc te vei simți din ce în ce mai mică, identitatea ta se pierde din ce în ce mai mult și nu poți să faci nimic ca lumea!

113724-111583113724-111583113724-111583113724-111583113724-111583

STOP!!!!!!!! Acesta este un joc deosebit de murdar pe care îl joacă narcisistul în speranța să te destabilizeze emoțional și afectiv ca să pară că ești dependentă de validarea lui și de aprobarea lui! FALS!!!

Video realizat de Quinn Holiday un expert in narcisiști și abuzul cauzat de ei, vă rog să fiți deosebiți de atenți la vorbele sale!

Decartarea. Definitia din DEX subliniază ca „decartarea”este un eufemism pentru a vomita, a vărsa. Ei bine…. se suprapune perfect cu ideea narcisistului care stă la baza acestei etape. După un timp ( luni, ani, decenii) narcisistul nu te va mai vedea ca sursă de combustibil emoțional ( energie, afecțiune) viabilă deoarece toate eforturile de a te secătui și de a te distruge emoțional și afectiv au început să dea roade. Ești o jucărie stricată pentru el. Se va descotorosi de tine și te va alunga sau va pleca el subit din viața ta (ghosting).

Definiția procesului de ghosting :

Șocul și teroarea pe care tu, ca și victimă o vei avea când te vei trezi abandonată de cel care te-a izolat de familie și prieteni au un impact puternic asupra ta. Te simți destabilizată și vulnerabilă și vei face tot ce îți stă în putință să te întorci la narcisist!

113724-111583113724-111583113724-111583113724-111583113724-111583

STOP!!!!!!!! aceasta tehnică diabolică de a „tăia craca”de sub picioarele victimei este o strategie pusă la punct încă din momentul în care te-a cunoscut. Trebuie să înțelegi că aceste persoane sunt niște manipulatori sentimentali fără remușcări care nu pot simți afecțiune, compasiune și dragoste față de ceilalți sau față de ei însuși ( mai ales!).

Acest video explică etapele prin care trecem atunci când suntem puse față în față cu realitatea de a fi abandonate și părăsite de către un narcisist (engleză și lung):

Aspirarea înapoi a victimei în relație/ Hoover. Etapa a patra este implementată dacă ai fost decartată sau ai reușit să evadezi din iadul narcisist. Denumită după aspiratorul Hoover, din cauza agresivității cu care narcisistul încearcă să te aspire înapoi în lumea lui diabolică. În funcție dacă această etapă este culminată cu un „succes”( te întorci la agresor) se reiau cele patru etape, din nou și din nou până când unul din participanți decide să pună punct acest cerc vicios.

De fiecare dată când te vei întoarce la narcisist perioada de idealizare va fi din ce în ce mai scurtă și perioada de devalorizare din ce în ce mai agresivă ( se trece de la abuz emoțional la abuz fizic combinat cu emoțional, abuz financiar, etc).

De ce??? Frica cea mai mare a unui narcisist este să fie expus (toată lumea să știe că este un prădător emoțional și că face mult rău) și să fie abandonat (nu mai au sursa de „combustibil emoțional”).

Tu ca și victimă, plecând i-ai provocat o „rană a narcisistului” (narcissistic injury), o lovitură în ego deosebit de gravă. I-ai „demonstrat” că nu merită să fie iubit și că este o persoană oribilă  (așa cum își spune sieși în fiecare clipă a existenței sale). Nu contează că el a fost cel care ți-a provocat aceste reacții, narcisistul nu poate să recunoască că a greșit (asta ar însemna autodistrugerea egou-lui fals) totul este vina ta!

113724-111583113724-111583113724-111583113724-111583113724-111583

STOP!!!!!!!! Abuzul narcisist se bazează foarte mult  pe incapacitatea victimei de a se valida singură și pe dorința ei de a ajuta / repara pe ceilalți și de a fi validată de cei din jur! Odată rupt acest cerc vicios narcisistul devine doar o lecție importantă de viață și toată puterea pe care o are asupra ta este mult diminuată!

Video realizat de Kim Saeed, un pilon al comunității anti-narcisiste.

Mai multe informații despre cele trei (patru cu hoovering) stadii ale relației cu un narcisist.

Video realizat de Kim Saeed ( vă rog dați subscribe, are cele mai bune videoclipuri educaționale pe această temă).

Fiți liberi, fără narcisiști!

N.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s