Ce este un narcisist?

 

Narcisismul malign este o tulburare de personalitate care afectează în mod devastator pe cei din jurul  dar și pe persoana care suferă de tulburarea în cauză.

Problema apare că însăși caracteristica de bază a afecțiunii îl împiedică pe narcisist să creadă că el are o problemă și să ceară ajutor.

Am găsit o descriere foarte bună : „Narcisismul: singura boală care îi permite bolnavului să nu suporte nicio consecință și celor din jurului său le aduce o gravă suferință”.

Narcisist, persoană cu tulburare narcisistă sau narcisist malign precum și prescurtarea de narc o să fie termeni interschimbabili pentru mine în acest blog.

Tocmai natura imprevizibilă a acestor indivizi le permite să sară din localizarea actuală pe spectrul narcisist și să devină niște persoane deosebit de periculoase care ne pot distruge viața sau chiar curma-o ( trecerea de la benign la malign).

Ce este totuși un narcisist? Voi lasa pe mâna experților în psihologie o descriere mai elocventă.

Definiția din DSM-5

 Definiția conform Mayo Clinic

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/narcissistic-personality-disorder/basics/definition/con-20025568

Un videoclip foarte bun de la Ross Rosenberg, specialist în probleme de co-dependență afectivă și tulburările de personalitate aparținând grupului B ( histrionic, narcisist, psihopat și antisocial).

Eu vă voi informa așa cum văd eu în materie de victimă și supraviețuitoare a acestui tip de abuz.

Narcisiștii sunt persoane care suferă de un retard emoțional, nu au remușcări, nu au empatie pentru ceilalți, se supraevaluează în timp ce îi subevaluează pe cei din jur, totul pentru a susține o imagine, un sine fals, un ego hiper infatuat clădit pe o fundație de minciuni și răstălmăciri ale adevărului.

Aceste persoane trăiesc pentru obținerea „combustibilului” emoțional (narcissistic supply sau narcissistic fuel) sau atenția și adorația primită de la cei din jur.

Acest combustibil se poate obține atât din sentimentele pozitive a celor din jur (sentimentul de adorare, idolatrizarea, idealizarea, stima și respectul impus de imaginea falsă pe care au creat-o) dar și din sentimentele negative (teama instilată de acești indivizi, teroarea pe care o pot provoca, gelozia și invidia, tristețea și furia pe care o stârnesc în cei pe care îi agresează neîncetat).

Probabil că dorința de a fii acceptat, respectat, adorat și chiar „idolatrizat” nu era atât de problematică dacă aceste ființe s-ar fii mulțumit cu răscolirea sentimentelor pozitive în victimele lor. Însă deconectarea de la sufletul și spiritul lor îi face pe narcisiști să profite de lipsa de conștiință care îi împinge spre comiterea unor abuzuri grave.

Totul pentru prețiosul lor combustibil, energie, atenție, etc…

Când vorbim despre narcisiști trebuie să avem în considerare în permanență următorii termeni: aroganță, grandoare, minciună, manipulare și combustibil emoțional (energie, atenție).

Fiți liberi, fără narcisiști!

N.

 

 

Reclame

Un gând despre „Ce este un narcisist?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s